Avstämning och sikte mot framtiden!

Om två dagar är det jul, den här terminen är över, vi summerar och tittar framåt.

Avstämning är viktigt om en skall hitta ställena där det knakar och gnisslar och för att vaska fram diamanter och guldkorn. Vi gillar ordet avstämning bättre än utvärdering. Att utvärdera är lite som att sätta betyg. Avstämning är lite mer som att stämma ett instrument, skapa harmoni, känna av vibrationer, hitta förutsättningar, spänna bågen, sikta och sedan flyga vidare. Vi har haft en del sådana under året som gått. En avstämning kan handla om vad som fungerar bra eller vad som behöver förändras i organisationen, innehållet i scenträning, samarbetet mellan oss som leder verksamheten osv.

IMG_3967 4

Den kan även handla om hur det fungerar mellan deltagarna i gruppen, inom och omkring varje individ, vad tycker en att en gör bra, vad vill en bli bättre på, vad bär en för drömmar med sig hit till Kulturcentrum Väst…

IMG_3969 4

Vi försöker hitta sätt att kommunicera i språk utöver ord, tal och skrift, i gestaltningar, som att bygga statyer av varandras kroppar, måla bilder en och en eller alla tillsammans, göra skulpturer, komponera sånger, dansa, allt för att ta reda på och visa hur vi upplever arbetet med föreställningar och scenträning men även hur rutiner fungerar för kommunikation, planering och logistik omkring spelningar och andra verksamheter. Det är nödvändigt för att alla skall få så många språkverktyg som möjligt att uttrycka sig genom. För precis som vi tror att en via konstnärliga uttryck kan gestalta och uttrycka saker från en scen, kan en naturligtvis göra det i andra sammanhang också. Det är extra viktigt för personer som har ett mindre utvecklat, eller kanske inget, verbalt språk. Det fördjupar också upplevelsen i det vi uttrycker, även om vi skulle kunna säga det med ord. Det kompletterar och fördjupar språket.

Utställning AVTRYCK 2 hemsida 141008

Lite korta ordalag om vad vi har gjort den här terminen:

Vi har jobbat fram och spelat föreställningen Crossroads. Premiär hade vi på kulturhuset Fregattten i Stenungsund under konferensen Avtryck i oktober. 150 deltagare hade konferensen som vi på Kulturcentrum Väst arrangerade tillsammans med Stenungsunds kommun, Kultur I Väst och Studieförbundet Vuxenskolan. Förhoppningsvis gjordes avtryck i både hjärtan och hjärnor. Kulturlabbet, Share Music och Spinn var några av de som visade sin verksamhet och deltog i debatterna. Övriga deltagare kom från hela Sverige och vi fick flera inbjudningar om att komma och spela i städer runt om i landet. Under konferensen körde vi också vår interaktiva föreställning Phantasia. Vi har spelat Crossroads fem gånger på vår hemmascen på Nösnäs, Phantasia har vi spelat på Tjörn och allra sist på terminen en upphottad lucia-version av Phantasia för Samhall i samband med deras julbord här hemma på Nösnäs. Forumteatern har varit runt i västra Götaland, vi har spelat i Borås, Vårgårda, Göteborg, Munkedal, Orust och Tjörn. Vi har anställt en producent, DataMedia har gjort informationsfilmer om oss, Stenungsunds Tidning och STO har gjort flera reportage om våra olika föreställningar. Vi har haft eminenta, kompetenta medarbetare som varit inne i verksamheten tillfälligt och delat med sig av sin kompetens. Benedicte Esperi-Sundström, koreograf och performance-artist, Åsa Holzt, ljussättare, Jörgen Nahm, fotograf och gänget på DataMedia som filmar.

Nästa år väntar nya utmaningar, vi skall spela våra föreställningar. Crossroads spelar vi på regionteatern i Uddevalla i maj, på Kajutan på Orust och på vår hemmascen. Vi har lagt in föreställningar på kvällar och helger så att fler får möjlighet att komma. Forumteatern spelar vi runt om i Västra Götaland. Phantasia blir det på Tjörn. Senare i vår kommer vi att ha ett evenemang med musik, berättelser och kanske något dramatiskt. Vi hoppas på gästartister. Vänta bara får ni se…

Så vi avslutar året med ett stort TACK till alla som jobbar med oss för att skapa en plattform för scenisk verksamhet och konstnärliga uttryck som är öppen för alla!

10857751_362131137302883_6906839271176408405_n

God jul, gott nytt år och på återseende 2015!!!