…lite om oss…

Kulturcentrum Väst (KCV) är en integrerad teater och en konstnärlig arbetsplats för personer med funktionsnedsättning inom LSS. Det betyder att hos oss arbetar människor både med och utan funktionsnedsättning.

Vi erbjuder flera grupper i samhället möjligheter att arbeta med scenkonst och konstnärligt skapande. Hos oss finns en gemenskap och mötesplats med hög tolerans där människors lika värde står i centrum.

Kulturcentrum Västs verksamhetsområden: 

 • Produktion av scenkonst med publika teater- och musikföreställningar som spelas för allmänheten och på uppdrag.
 • Föredrag och utbildningar inom bemötande och kommunikation som leder till socialt hållbara grupper.
 • Daglig verksamhet inom (LSS), där såväl personlig utveckling som scenisk gestaltning av konstnärliga uttrycksformer ingår.
 • Arbetsträning och rehabilitering för personer som står utanför arbetsmarknaden.

RÖDA HJÄRTANS TEATER & ORKESTER är den del av Kulturcentrum Väst som arbetar med utåtriktad scenisk verksamhet.  

HUR ARBETAR VI?                                                                                                        Vi arbetar på samma sätt som en professionell teater och vi har höga konstnärliga mål. Det betyder att vi fokuserar på konstnärlig kvalité i kombination med pedagogiska metoder där det finns utrymme för varje individ att utveckla sina förmågor. Hos oss kan man välja om man vill arbeta med utåtriktad scenisk verksamhet eller med konstnärlig verksamhet och skapande. Det finns också möjlighet att arbeta med praktiska sysslor.

På Kulturcentrum Väst arbetar människor som på något sätt är beroende av samhällets stöd. Vi arbetar för att våra arbetstagare ska känna sig värdefulla och känna att vi alla oavsett funktionsnedsättning eller ej, har gåvor att bidra med. Det handlar om att se sig själv som en resurs för samhällsutveckling. Människor växer när vi får använda och utveckla kraften vi alla har och att känna att vi har makt att vara med och göra skillnad i samhället. Det handlar om att skapa utrymme för glädje, nyfikenhet, mod, stolthet och framåtanda. 

 Kulturcentrum Väst erbjuder nya möjligheter för dig som längtar efter en kreativ gemenskap, där dina unika konstnärliga kvalitéer tas tillvara på. Vi arbetar bortom konkurrens, prestation och jämförelser med andra. Här finns plats att bara vara det bästa, dig själv.

”Jag är så lycklig för att jag får vara här. Jag känner att jag har blivit en bättre människa av att vara här. Jag tar mer hänsyn till andra människor. Och jag mår så bra. Det finns ingen annan plats jag hellre vill vara på! Jag älskar er allihop!”

Citat från en av våra deltagare.


En kortfilm om Kulturcentrum Väst när vi var ett Arvfondsprojekt år 2013-2016.

VÅRT MÅTTO
Vi förverkligar drömmar åt och med människor som sällan eller aldrig fått höra att just deras drömmar kan bli sanna, och vi får dem att växa, blomma och känna sig värdefulla. Vi gör det genom att producera och leverera scenkonst av hög kvalitet och skapa meningsfull sysselsättning där alla bidrar utifrån sina förmågor.

Fin bild Crossroads

PUBLIK VERKSAMHET                                                                                                     Våra målgrupper är; allmänheten, organisationer, företag, föreningar, skolan, särskolan, gruppboenden, personal som arbetar inom vård, skola, omsorg och service mm. Vi spelar offentliga och riktade föreställningar för barn, unga och vuxna.

Phantasia käppar + ansikten liten

VÅRA FÖRESTÄLLNINGAR                                                                                        Vi samarbetar i mindre och större föreställningar samt konstnärliga projekt med nationella och internationella scenkonstgrupper och kulturaktörer.

Vårt konstnärliga uttryck bygger på att kommunicera med publiken bortom det talade ordet. Med hjälp av egen suggestiv musik, mask, clown, stora dockor, magiska kreationer och ett eget unikt scenspråk vill vi beröra alla sinnen.

Våra aktörer har alla olika förutsättningar och bakgrund. Dom är alla lika viktiga komponenter i den konstnärliga utvecklingen. Vi utgår från varje individs unika personlighet och skapar därifrån konst som berör och skapar kontakt med vår publik. Det intressanta för oss är inte att försöka efterlikna någonting, utan komma med någonting nytt. Mångfalden i vår ensemble är vår styrka och vi förmedlar ett unikt konstnärligt uttryck och djup på sätt som ofta går rätt in i publikens hjärtan.

4 reaktion på “…lite om oss…

 1. Pingback: Rapport från kryptan | Kulturcentrum Väst

 2. Å vilken härlig och bra verksamhet! Lycka till!
  önskar vi i projekt See My Art Dalarna som också har som mål att visa vilken mångfald av uttryck och konstnärlig skatt som finns att lyfta fram.
  Britta Jonsson, projektledare

 3. Det verkar vara ett glatt gäng; Röda Hjärtan.
  Får man vara med?
  Min funktionsvariation heter eller snarare hette Cykloid Psykos. Jag har fått en annan diagnos nu jag kommer inte i håg vad.
  Jag är mycket trolleri intresserad så jag skulle tycka det skulle passa att få vara med i en teater grupp.
  Jag gick ut Nösnäsgymnasiet 1982 och vi kunde välja drama som tillval. Jag valde det båda åren jag gick på Nösnäs.
  Så frågan är:är jag välkommen?

  • Hej!
   Hör av dig till oss om du är intresserad på tfn, 0735 34 29 68.
   Mvh
   Marie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *